esmaspäev, 19. september 2011

15 tundi

Projekt, mis sai käima lükatud aasta tagasi - läbida Tartu Neliküritus 15 tunniga - sai täna oma lõpu.

Selleks, et rääkida lõpust tuleb minna alguse juurde.
Nimelt sai eelmisel aastal esimest korda läbi tehtud Tartu Nelikürituse üldarvestusse käivad võistlused - 63 km-i suuskadel, 23 km-i joostes, 133 km-i maanteel jalgrattaga ja 89 km-i metsas jalgrattaga. Jooksu etapp ja pikk rattaetapp said esimest korda läbitud, maastikuratta sõidul valitsesid päris hullud sopased olud ja nii tuligi esimesel korral kogu ajaks 19 tundi 47 minutit ja 9 sekundit.

Kusjuures ka suusavõistluse tingimused polnud tol aastal väga kiita ja isiklikku rekordit õnnestus küll parandada aga kõigest paari minutiga. Ainus ala, kus siis eelmise aasta nelikürituse aegu vaadates oli isiklik rekord parem oli maastikuratta sõit. Seal oli isiklik rekord 4:56:56.
Ehk siis isiklike rekordite valguses tulnuks 15 tunni ületamiseks parandada enda tulemeid koondina enam kui 20%, esimese nelikürituse koguaega aga võrreldes oli vaja eesmärgiks parandada tulemit enam kui 24% võrra.

Kuidas võistlused läksid?
Suusatamises (63 km) oli soov parandada isiklikku rekordit 1:40 jagu ehk enam kui 25%, hakkama sain alla 24%-lise parandusega, ajaliselt 1:35. Ehk siis miinus 5 minutit.
Jooksus (23 km) oli soov parandada isiklikku rekordit pea 14 minuti jagu ehk umbes 10%. Hakkama sain enam kui 15%-lise aja parandusega ehk ajaliselt 20 minutit. Eesmärgi mõttes olin umbes 1 minutiga pluss poolel.
Maanteerattaga (135 km) oli soov parandada isiklikku rekordit umbes 55 minuti jagu ehk natukene alla 19%. Hakkama sain natukene üle 13%lise parandusega ehk ajaliselt umbes 39 minutit. See aga tähendas, et eesmärgist olin maha jäänud umbes 15 minutit.
Maasrikurattaga (89 km) oli soov parandada isiklikku rekordit umbes 57 minutiga ehk umbes 19%. Samas eesmärgi jaoks oli vaja parandada aega enamgi - 1.12ga umbes ehk enam kui 24%. Hakkama sain 22%lise parandusega ehk ajaliselt umbes  1 tund 5 minutit.

Kõik see kokku tähendas, et 15 tunni koond tulemist jäi puudu napp 6 ja pool minutit. Koondtulem peaks olema 15 tundi 6 minutit ja 34 sekundit ehk isiklike rekorditega võrreldes aja parandus 19,55% ja eelmise korra koondtulemiga võrreldes 24,19% parandust.

Kuhu jäi 6:34?
Eks kohti oli mitmeid. Kindlasti jäi ühtteist suusarajale. Mööda ei saa kohe kindlasti maanteeratta sõidust. Seal sai veedetud ikka väga kaua aega. Aga samas tuleb tõdeda, et kaotatu oli täna maastikul sõites täitsa saavutatav. Kahjuks eelnevas postituses märgitud krambid + olematu nahaalsus alguses kohe ette trügida maksid need puudu olevad minutit. Aga ära ei saa unustada ka jooksu. Seal poleks küll 6te minutit suutnud kiiremini liikuda aga 2-3 minutit võis veel olnud vormis jalga jääda küll.

Ahjaa, maanteeratta sõit oli sel aastal 2 km-i pikem kui aasta tagasi :), see teeb keskmist kiirust arvestades nii 5 minutit või nii umbes :) - lohutust tuleb ju ikka leida :).

Kokkuvõttes
Üldises plaanis tuleb rahul olla. Patt oleks mitte rahul olla, kui igal võistlusel, kus sai osaletud õnnestus isiklik rekord teha - seda ka Tartu nelikürituse välistel võistlustel (siiani). Kindlasti need 6 ja pool minutit jäävad kripeldama aga samas mitte väga hullusti. Kõva töö on ära tehtud ja siit on hea edasi minna.
Üks sõber mõned kuud tagasi küsis, et mis järgmiseks aastaks - 14 tundi? :). Iseenesest võiks täitsa mõeldav olla :), vähemalt ma näen 30 minutilist varu suusas, kusagil 5-10 minutit jooksus, 30 minutit maanteerattas ja 30 minutit maastikurattas.
Kui saaks istumise alla ka maanteeratta, siis võiks võibolla veelgi aega kärpida :), maanteesõidus siis :).
Aga hetkel ühtegi plaani veel paigas ei ole. Samas arvestades Tartu ürituste rahva rohkust ja stardinumbri saamise loogikat, tuleb neil võistlustel käia, lihtsalt kui peaks kunagi tekkima soov jälle mingit ajalist tulemit teha.

Tänud
Tänan oma perekonda, kes on kannatanud isa ja mehe trenne ja jutte spordist. Ilma teie toetuseta poleks ma midagi suutnud. Äkki saame järgmiseks aastaks ka kokkuleppele? :)

3 kommentaari:

  1. Eesmärk peab olema, siis on ora kindlas kohas ja tekib edasiminek. Kaugel aastal 2004, kui osaelsin üle pika aja Haanja suusamaratonil, sain täielikult ebasportliku tüübina ajaks 3h ja 26sek, kuigi olin enne kindel, et sõidan raudselt alla 3h. Need 26 sekundit läksid nii hinge, et 2005 sõitsin sama maratoni ajaga ca 2:21!!!

    Loodan, et siis see sinu pluss 6min 34sek muutub järmisel aastal miinus 2 tunniks!

    VastaKustuta
  2. Need alad kus jäi seatud eesmärk saavutamata - suusatamine ja rattaralli, need tuleb ikka ära saavutada minimaalselt.
    Ja teades ennast, siis eks lähen ka teistel aladel ikka paremat aega üritama :)

    VastaKustuta
  3. väga hea ju. See mõni minut vormistad järgmisel aastal ära ilusti.

    VastaKustuta