teisipäev, 25. märts 2014

Unistuste võistlused

Sattusin mõni aeg tagasi mõtlema, et milleks ma treenin? Kus võistlustel sooviks osaleda? No ja nii üldiselt filosoofilistel teemadel.

Kui tõsisemalt spordi juurde tõi mind Tartu Neliküritus, siis vaikselt on see asi ennast mu jaoks ammendanud ja nüüd võiks leida muid väljakutseid.

Leian jätkuvalt, et meil Eestis korraldatakse piisavalt palju toredaid üritusi, et ühe nt maratoni jooksmise pärast pole mõtet küll välisriiki sõita. Välisriiki võistlusele minnes võiks see võistlus millegi poolest eriline olla. 42 kilomeetrit jääb 42'ks kilomeetriks aga kui see toimub mingis erilises kohas või käib asja kohta eriline legend, siis see on juba midagi muud.
Olgu mainitud, et sama arvamus kehtib ka teiste spordialade suhtes, mitte ainult jooksmine.

Niisiis, mis on need ägedad võistlused, kuhu sooviks kunagi minna (nimekiri ei ole kindlasti lõplik, kuna uusi ja huvitavaid asju tekib aja jooksul juurde ja kindlasti on midagi erilist olemas ka praegu, millest veel midagi ei tea)?
Spordialade lõikes näeb hetke nimekiri välja selline:

Suusatamine
Birkebeinerrennet
       Distants - 54 km
       Stiil - Klassika
      Erilisus - Sõit tuleb läbida kotiga, millel kaalu vähemalt 3,5 kg. Sõidu kestel küll teadaolevalt kontrolli ei toimu aga lõpetades peab see kott, nimetatud raskuses, kindlasti seljas olema. Kindlasti lisab huvitavust ka küllaltki raske rada (vaata profiili)

Vasaloppet
      Distants - 90 km
      Stiil - Klassikas
     Erilisus - Selle sõidu teeb eriliseks eelkõige distants. 90 kilomeetrit on tervelt kolmandiku võrra rohkem kui Tartu Maraton ja need, kes Tartu Maratonil käinud, teavad, et sõidu lõpuks on päris korralik väsimus keha haaranud. Kindlasti lisab erilisust ka sõidu maine - tegemist on legendaarse sõiduga.

Kangaroo Hoppet
     Distants - 42 km
     Stiil - Vabatehnika
     Erilisus - Selle sõidu erilisus seisneb ainult selles, et see toimub meie jaoks suvel - Augustis. Sel aastal on võistluse toimumise kuupäevaks nt 23 august. Liialdamata julgen väita, et tava harrastajale, Eestis, oleks tegemist võistlusega, kus pool aastat pole lumel suusatanud, veedad mõned päevad lumel ja siis jälle 4 kuud ei puutu suuski. Seal võiks ära käia just sel lihtsal põhjusel :)

Jalgratas
Haute Route
     Kui suusavõistluste puhul võis välja tuua distantsi ja stiilis, milles võistlus tuleks läbida, siis siin võiks välja tuua järgmised numbrid - 7 päeva, üle 900 kilomeetri, 21 000 tõusumeetrit, 19 legendaarset Alpi mäge, sh 4 mäefinishit. Ehk siis tegemist on harrastajatele mõeldud tuuriga, mille olemasolust sain teada umbes 3 aastat tagasi ning mis tänaseks on laienenud Aplide otsas ronimiselt ka Pürneedesse ning Dolomiitidesse.
Mõned välja toodud numbrid puudutavad selle aasta Alpide otsas ronimist. Ma arvan liialdamata, et tegemist on harrastajale nö lähima võimalusega "maitsta" Tour de France.
Käesoleva aasta võistluse kohta leiab infot siit - Info

Jooksmine
Great Wall Marathon
     Hetkel ei otsi ma kindlasti maratoni distantsist pikemaid jookse aga see ei tähenda, et ma sooviks läbida vaid siledal toimuvaid maratone.
    Üks erilisemaid maratone, millel silm pidama jäänud on jooks Suurel Müüril. Jooksmine ajalooliselt erilisel objektil muudab terve jooksu juba iseenesest eriliseks. Lisamata ei saa jätta 5 164 trepi astme läbimist, mis vaevalt väga kerge olla saab :). Raja profiiliga saab tutvuda siit.
     Võistluse kodulehel olev pilt annab päris hea ja karmi ettekujutuse, mida selline "jooks" endast kujutab :) - aga see ongi äge ju :)

Polar Circle Marathon
    Nimi ei viita mitte kuidagi ettevõttele, mis toodab Polari nimelisi pulsikellasid. Küll aga viitab nimi väga otseselt Põhjapoolusele. Leian, et viimane räägib juba enda eest, mis selle võistluse eriliseks teeb.



Siia alla peaks siis panema kommentaari - to be continued...
Igatahes pärast hetkel käsil oleva eesmärgi (joosta maraton alla 3 tunni) täitmist, tuleb hakata siis otsast või keskelt toodud eesmärke täitma :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar