pühapäev, 5. detsember 2010

Ära tegin ja ei teinud kah.

Eile oli plaanis pikem suusatrenn. Esialgne plaan nägi ette min 3 tundi suuska, ideaalis 3:30. Reede õhtu said ilusti klassikasuusad ka ettevalmistatud, ainus mis puudu oli pidamismääre, mõtlesin, et panen viimasel hetkel.

Kuigi aknast välja vaadates on lund palju, siis hea suusaraja, just eelkõige klassika jälje, jaoks seda veel piisavalt ei ole. Nii saigi laupäeval murelikult loetud, et Pirital, kuhu oli plaan suusatama minna, klassika jälge tehtud ei ole, st on mingist vanast ajast midagi. Kuna trenn lükkus õhtusse, siis mujale ka ei viitsinud minna (korra oli mõttes oluliselt lähemal aga kahjuks valgustamata Järve rada või siis kaugemal olev Keila rada). Mõte, et klassika jälge ei ole ja pidi ka must ning prahine olema, viis selleni, et lükkasin uisusuusale libisemise alla ja otsustasin hoopis uisklema minna.

Vahe märkusena olgu öeldud, et kuigi mõnes kohas klassika jälg ei olnud 5+, oli jälg täitsa olemas ja oleks saanud kenasti ka klassikat sõita. Ainus asi, et jälje põhi oli korralikult jääs, seega oleks oht olnud määrdega puusse panna.

Eelmine pikim uisutehnika sõit oli nädala alguses, kui sai üle pooleteise tunni trenni tehtud aga see oli selline väikse pausidega jne. Kunagi varem polnud uisklenud üle 2 tunni, rääkimata 3-st. See + asjaolu, et tehnika pole väga pro, tekitas vähe ebakindlust, kaua suudan sõita. Aga noh mõtlesin, et sõidan kuni jaksan.

Suusk alla ja minekule, algus oli mõnus, libisesin häästi, rahulikult. Täitsa suusatamise tunne tekkis juba. Jõudsin Ambrose mäeni ja otsustasin ka teisele poole Pirita jõge minna. Ambrose mägi viskas pulsi loomulikult lakke aga polnud hullu. Kuna laskumiste ees on ikka teatav hirm, siis otsustasin kõikse päält eirata Ambrose mäe laskumist, nö S-kurvi (kuigi S-iga pole seal midagi tegemist. Pigem on lauge nurgaga L :)). Sõites Kloostrimetsa ringil tekkis mõte, et ei peab ikka Ambrose S-ist ka alla minema. Kasvõi kukkudes aga ära ma seal käin. Lähenedes kohale tekkis jälle väike ebakindlus ja nii tegin veel ühe ringi ilma tolle S-ita, kuid siis võtsin ennast kokku ja läksin.

S-is oli palju sahatatud ja jäine. Samuti must maa kergelt näha. Võideldes siis nii jääga kuiga üritades vältida maapinna peal suusa kriimustamist suutsin keset S-i külje maha panna. Aga üldiselt tuleb tõdeda, et äge. Eelmisest talvest tegemata jäänud asi sai ära tehtud. Küll väikse kukkumisega aga pole hullu. Tagant järele tark olles oleks pidanud ikka kohe alguses sinna minema, kuna jalg oli juba vähe pehme kui lõpuks läksin. Või siis oleks pidanud hoopis hiljem minema, kuna värsket lund sadas peale, mis oleks laskumise aeglasemaks teinud. Igatahes kindel on see, et sinna laskumisele lähen uuesti. Seda edukalt sõites võib kindel olla, et suusavalitsemine on juba vähe käpas. Seega on tegemist hea kohaga harjutamaks.

Aga kui see S kõrvale jätta, siis kolm tiiru Pirita jõe vastas kaldal ning jalad olid juba pehmed. Läksin tagasi Pirita Spordikeskuse juurde. Kuna polnud kella vaadanud, siis lootsin, et ju ikka kusagil 2 tundi hakkab juba täis saama. Aga oh seda "rõõmu", kõigest tund ja paar kümmend minutit oli täis kui olin tagasi spordikeskuse juures. Läbitud oli umbes 16 km-i.
Kuna väsimus oli juba suhteliselt olemas, siis olin ikka vähe pettunud ka. Aga väike paus ja otsustasin edasi sõita. Uuesti üle jõe ja siis vaadata, mis saab (S-i peale rohkem ei läinud). Esimene tiir oli veel enam vähema aga midagi meetrid edasi seda raskemaks läks. Võibolla mõjutas / tegi olemise raskeks ka sadav tihe lumi aga vaevalt see peamine põhjus oli.

Igatahes tegin Kloostrimetsas kaks ringi ja siis kulgesin tagasi spordikeskuse juurde. Tõusud olid juba vaevalised. Lauge peal enam vähem midagi nagu tuli välja kah. Iga tahes selge on see, et esmaspäevases trennis tuleb üritada uisusõitu täiendavat tehnikat arendada. Ainult ühe tehnikaga sõites väsivad lihased kiiresti ja nii kaugele ei jõua.

Trenni aeg kokku 02:12:36, keskmine pulss 170 SLS, max oli 195 SLS, kaloreid kulus 2348 kcal. Pulss jagunes umbes nii:

60-119 0:00:00
120-139 0:00:49
140-159 0:30:06
160-175 1:26:20
176-183 0:15:21    

10 kommentaari:

  1. kuidas sa nii palju kaloreid said?:O

    VastaKustuta
  2. No kaalu ikka on ja pulss ka kõrge, nii need kalorid kokku tulevad.

    VastaKustuta
  3. mul ka kaalu palju, pulss kõrge, aga kalorikulu nau liiga palju väiksem. 1.43 suuska, pulss 168 ja kalorit läks alla 900. Midagi on mäda sul või mul.

    VastaKustuta
  4. Kas sa tahad öelda, et kaalud rohkem kui mina?

    VastaKustuta
  5. ei kaalu rohkem, aga nii suur vahe küll kaalu pealt ei tohiks tulla.

    VastaKustuta
  6. kopipeistin....

    Kui sa hakkad tegelema alaga, mis nõuab näiteks tasakaalu, siis teisel nädalal on pulss juba hoopis midagi muud kui esimesel. Selles mõttes ei saagi võrrelda ju. Suusatades näiteks kulub sul esimene tund aega see 900 kcal, teine-kolmas-neljas tund kulub juba vähem, sest keha harjub.
    _________________

    VastaKustuta
  7. Hmm, kõlab tuttavalt see lause ehitus :)
    Seega C, kuna sa olid rullidega enne sõitnud, siis see võib ka lisaks mõjutada. No ja siis kaal ja trenni pikkus ja pulss lisaks.

    VastaKustuta
  8. pähh - kardab laskumisi :) see on suusatamise parim osa üldse :)

    VastaKustuta
  9. krt mul on selline tunne, et see Maadlipreili tsiteeritav tekst on mu enda kirjutatud:D No ei tea jah, uisutehnikas peaks ma ka 2000 kcal eest koperdama vähemalt.

    VastaKustuta
  10. sirge laskumine, jäljes, väga mõnus :)
    kurviga laskumine, ilma jäljeta, ei ole mõnus :)

    VastaKustuta