teisipäev, 30. november 2010

Ostan suusatamise oskust. Olen nõus raha kulutama

Eile päeval tegin kiire sõidu suusapoodi, lasin uisukeppidele talvised otsad tagasi panna, soetasin vähe libisemise määret ja lasin üle mõõta/kaaluda klassika suuskade pidamise alad.
Pärast tööd said uisusuusad libisemise määrde alla ja õhta läksin siis esimesele suusaringile.

Mõte oli sõita umbes 2 tundi uisku. Eelmine aasta sai hooaja lõpus vähe sõidetud uisku (varem olin sõitnud võibolla 17 aastat tagasi). Eelmise nädala lõpus tegin detsembri kuuks treeningplaani ja otsustasin vahelduva eduga nii klassikat kui uisku sõita. Suusavalitsemine suhteliselt olematu, seega mõte on, et uisku sõites saab suusavalitsemise vähe paremaks.

Ilm eile õhtu väga suusatamise sõbralik ei tundunud olema - 10 külma kraadi, tugev tuul jne. Aga nagu öeldakse, pole halba ilma on halb riietus.

Pirita suusarajale jõudes oli seal rahvast päris palju. Suusad alla ja liikuma. Kaks esimest tõuget olid täitsa mõnused, siis koperdasin ja siis hakkas jama pihta :). Kui algselt oli plaan rahulikult sõita Pirital suur ring läbi ja siis veel kui aega ja tahtmist aga kuna esimesed tõuked olid vaevalist otsustasin tagasi tulla paari nädala taguse idee juurde. Olin ainult üleval ~ 1 km-ise ringi peal. Tegin paar ringi keppidega soenduseks ja siis haarasin kepid kätte ja hakkasin ainult jalgadega abil sõitma.

Alguses tuli ikka erinevates kohtades natukene suusakeppidega hoogu lükata aga mida aeg edasi seda kindlamaks see sõitmine läks. Väike järsem tõus, mis sellele väiksele ringile jääb sai ka korduvalt keppideta ära võetud. Ainus asi, mis keppideta sõites häiris oli ikka kiirustamine. Kuna tasakaaluga on nagu on, pigem ei ole, siis tihti jääb libisemine poolikuks ja hakkan kiirustama uuele tõukele.
Kui pärast tunni ajast keppideta sõitmist veel pool tunnikest keppidega tegin, siis sai juba mõnusalt liiuelda ka. Vahe peal väikseid koperdusi ikka tuli aga suures plaanis oli täitsa mõnus juba sõita.

Muret tegid kaks asja (võibolla teineteisega seotud). Esiteks oskan vabatehnikat ainult ühes liigutuses sõita. Peab järgnevates trennides hakkama proovima ka muid sõiduviise. Esialgu abiks seegi, kui kätega hoogu lükata suudaks mitte ainult ühe jala peal vaid ka teise peal. Praegu nimelt oskan kätega hoogu lükata ainult nö vasaku jala pealt/peale. See aga tähendab seda, et parem jalg kipub kangeks minema. Tuleb õppida hoogu lükata ka parema jala peale/pealt. Siis saab korda mööda sõites lasta jalgadel puhata.
Eelnevaga seotud asi vist ongi see, et sõites küll tundsin, et saabas rõhub jalale aga kui suusa alt ära võtsin, siis oli kohe raske kõndida. Parema jala jalavõlvi alt kiskus nii valusaks, et ei saanud enam korralikult kõndidagi. Nüüdseks on valu nii palju taandunud, et kõndida saab aga valu ise täitsa tunda veel.

Kokkuvõttes siis, 01:37:22 kulus suusatamisele, läbitud sai 16 km-i, keskmine pulss (ultra kõrge) 169 SLS, max pulss 187 SLS. Energiat kulus 1710 kcal.
Pulsi jaotus:
60-119 0:00:10
120-139 0:01:30
140-159 0:18:36
160-175 1:07:30
176-183 0:09:36


Ahjaa, kuu kaalu jälgimisest sai ka läbi:
Kuupäev 30.nov
Kaalu number 79,1
Vähenemine kuu kg 2,4
Vähenemine kokku % 2,94%
Kaalu alles algusest % 97,06%

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar