esmaspäev, 18. veebruar 2013

Numbrite maailm

On kuidagi tavaks muutunud, et pärast nö peamist eesmärki võtan järgneva päeva vabaks. Kuna peamised eesmärgid on Tartu Neliküritusega seotud ja need pühapäeviti, siis ongi juhtunud nii, et esmaspäeviti tööle ei lähe ja lihtsalt olesklen.
Tuleb tunnistada, et egas poleks probleemi enda tööle vedamisega aga selline puhke päev on igati kasulik nii kehale kui ka vaimule.

Eilse Tartu Maratoniga sai aga astutud alles esimene samm hooaja eesmärgi suunas ja sellega seonduvalt tekkis kohe küsimusi, kuidas eilne tulemus kajastub suuremas plaanis.
Alati oleks ju tore olla tsipa veel parem - saada parem koht, parem aeg jne.

Kuna nelikürituse kavast on alles esimene võistlus läbi, siis hetke seisuga pole olukord kiita :) - tervelt 5972 konkurenti ja ma nende seas alles 1580's :).
Samas eks tõsi on see, et pärast Tartu Rattarallit alles koordub välja see hulk, kes reaalselt nelikürituselt ka osa võtavad - jooksmine küll vähendab ridu aga mitte nii palju. Ehk siis järgnevad arutelud ja võrdlused on oletuslikud ja ei edasta tõeseimat pilti.

Esiteks siis see, et eelmisel aastal lõpetasin nelikürituse 234'l kohal. Pärast suusamaratoni olin isikute hulgas kes lõpuks nelikürituse läbi tegid 227's.
Sel aastal pole veel neliküritus läbi, seega ei oska ennustada lõpp kohta aga loodan, et see on kahekohaline number :). Küll aga tuvastasin, et need isikud, kes aasta tagasi läbisid nelikürituse, neist enamus olid stardis ja finishis ka eile ning nende osas, kes aja kirja said olin / olen hetke seisuga 191'ne.
See koht väljendab siis tabeli seadmisel aluseks võetavat koefitsienti.  Ehk siis kui oletada, et uusi nelikürituse osalejaid sel aastal ei tule, siis pärast suusatamist on seis 36 kohta parem.

Oluline siinjuures oleks vast mainida ka seda, et vaatluse all olnud 424 isikut, kõik parandasid oma koefitsienti võrreldes eelmise aastaga. Kuna ajad kõigil ei paranenud, siis loogiline seletus siin on fakt, et keeruka valemi üks osa on kogu võistlejate arv / hulk.

Tulles tagasi arvutuste juurde, siis eks neliküritustel ole neid isikuid ju küll, kes teevad üht/kaht ala hästi. Seega otsustasin võtta enda eest hetke seisuga välja need isikud, kes eelmisel aastal olid lõpuks minust ees aga suusas kas siis võitsid või kaotasid mulle.
Pärast seda arvutuskäiku selgus, et mu positsioon seda loogikat kasutades on hetkel 170'nes.

Ehk siis seis pole lootusetu aga pole ka veel väga kena. Samas lohutab mind teadmine, et eelmise aasta Rattaralli läks täiesti untsu ja lootus on, et seda korda suudan ennast realiseerida ja korraliku tulemuse sealt ära võtta. Loodetavasti ei tule suures koguses uusi ässasid peale ja õnnestub teha korralik jooks ja ratas kevadel, et vajalik koht 100 hulgas juba sisse võtta ja seega sügisele saaks kergemalt vastu astuda.



Et postitus pikem oleks, siis teise arvutuse tegin veel.
Nimelt võrdlesin selle ja eelmise aasta maratoni vahepunktide aegu ja sain teada, et keskmiselt sõitsin sel aastal 4 minutit iga punkti kiiremini kui aasta eest. Samas tuli numbrite maailma kaudu välja ka fakt, et eelmisel aastal sõitsin Ande TP'lt Kuutse TP'ni minuti jagu kiiremini kui sel aastal.
Pean tunnistama, et see arvutuskäik üllatas mind. Ma küll kohmitsesin Ande TP's sedakorda - otsisin juua, kuna pudelis oli jook külmunud, siis kergendasin ennast vähe aga ikkagi on mõistetamatu kuidas seda kaotust nüüd nõnna palju tuli.
Samas alates Peebu TP'st võtsin kahel järgmisel 5 minutit aega tagasi ja viimasest TP'st (Hellenurmest alates) finišini lausa pea 9 minutit. Seega tundub, et lõpus ikka jõudu oli, kuid seda korda raja keskmine osa vedas alt.

Küll aga vaatasin üldist arengut võrdluses võitja aeg ja enda aeg.
Kui eelmisel aastal osalesin Viru Maratonil, Alutaguse maratonil ja Tartu Maratonil ning kaotus võitjale, protsentides, oli vastavalt 83, 79 ja 68%, siis seda korda on numbrid olnud 53, 51 ja 49%.
Enne Tartut korra isegi arvutasin, et mis aega peaks sõitma, et kaotus jääks 50% raamesse ja nagu näha sain sellega hakkama.
Edasiminek aastaga on täitsa korralik olnud, kuigi numbrite keeles Alutaguse tulemus võrreldes Tartu tulemusega on sel aastal edasiminek väiksem olnud, siis aasta tagasi Alutagusele läksin selgelt liialt väsinuna peale ja sealt polnd erilist tulemit lootagi. Virumaratonil tuleb kindlasti tõdeda ka asjaolu, et eelmisel aastal sai ise mingi madalflooriga suusk sinna tehtud. Sel aastal lasin suuad teha aga mis seal all oli, ei tea :)

Ehk siis numbrid näitavad arengut, samas võrreldes teiste sõitudega on TM-i areng olnud kõikse tagasihoidlikum aga siin on objektiivsed põhjused, miks teiste sõitude numbrid nii palju paremad on olnud.

Sellega hetkel kõik :)

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar