esmaspäev, 7. jaanuar 2013

Juttu ja numbreid 2013 aasta eesmärgiga seonduvalt

Viimasele postitusele lisaks natukene numbreid ka seoses 2013 aastaks seatud eesmärgiga.

Siiani olen Tartu Neliküritusel osalenud kolmel korral. Kui esimesel aastal oli eesmärk lihtsalt asi läbi teha, siis teisel juba läksin nelja ala arvestuses konkreetset aega lööma ning eelmisel aastal sai lihtsalt asi jälle läbi tehtud.

Klubi Tartumaraton poolt korraldavatel võistlusel on päris suure tähtsusega stardi positsioon. Loomulikult on olemas väga kõvasid sportlasi, kes tulevad kusagilt lõpust ja kõmmutavad paljudele ära. Samas selline suur tõus on võimalik siiski vaid teatud määrani - päris esimeseks pole võimalik tõusta, kuna ka teised kõmmutavad ja iga möödumine võtab oma aja. Omamoodi huvitav oleks muidugi keerata stardijärjekord peapeale ehk siis tugevamad stardivad lõpust jne. Ennustan, et sellisel juhul võitja tuleb kusagilt stardirivi keskelt.

Kuna stardikoht on oluline, siis sama oluline on kasvõi samal tasemel asja läbi tegemine kui aasta varem või mitte väga palju halvemini. Aasta vahele jättes pole veel "kadu" väga suur (üleeelmise aasta tulemust võetakse teatud koefitsiendiga arvesse) aga kui vahe peaks juba pikemaks minema, siis õnnestub startida kõige lõpust.

Sel aastal on siis eesmärgiks koht (üldkoht), mitte enam aeg kui selline. Samas eks teatud võrdusmärgi võib nende kahe asja vahele tõmmata - nelikürituse võitjal on viimastel aegadel nelja ala summeeritud aeg olnud kusagil 10/11 tunni ringis.
Vaatasin viimase kolme aasta nelikürituse kohtadel 75-100 olnud isikute aegu ja umbes 13 tunnise koguajaga peaks pääsema nö püünele. Võib kohe ära märkida, et 2010, mil rattamaratoni tingimused olid väga halvad olid ka koondajad kõvasti halvemad aga järgmisel kahel aastal on 100 koht umbes 13 tunni lähedalt liikunud.

Võrdlesin ka mainitud 25 võistjaleja võistlustulemuste keskmist enda tulemusega ja sain järgmise tabeli:

  2010 2011 2012
Tartu Maraton 152% 128% 114%
Tartu Jooksumaraton 121% 101% 97%
Rattaralli 135% 117% 124%
Rattamaraton 140% 114% 117%

Tabel näitab siis minu tulemust võrreldes kohtadel 75-100 olnud sportlaste keskmise tulemusega. Nagu näha, siis jooksus olen küllaltki hea ajaga aga põhiline häving tuleb rattasõidus ja väga suur häving on eelmisel aastal olnud just kevadel sõidetud sõidus.
Mõeldes tagasi sellele võistlusele, siis tegemist oli haiguse kiuste osalemisega ja jõudu polnud tookord peaaegu üldse. Kadu on tulnud ka sügisese rattasõiduga. Siin mäletan selgelt, et tuima jaksu oli aga teravus puudus. Ehk siis tuleb rattasõitu kindlasti järgi aidata.

Liikumist nelikürituse üldarvestuses pärast osavõistluse lõppu näitab allajärgnev tabel:




Kokkuvõtlikult võikski öelda, et suusaaega tuleks natukene parandada (või siis kohta), joosta tuleks enam-vähem sama kiiresti aga ratta seljas peaks olema oluliselt kiirem. Kui need tingimused täita saab täidetud ka 2013 aasta eesmärk - vähemalt teoorias tundub asi nii olema :)

2 kommentaari:

  1. ratast ju treenisid kõige rohkem, kui ei eksi?:) tuleb siis rohkem treenida. või kiiremini sõita:)

    VastaKustuta
  2. Kiiremini tuleb trenni teha :)
    Aga päris palju rattatrenni läks kevades kaduma tänu haigusele - noh sai treenitud Rattaralliks.

    VastaKustuta