esmaspäev, 1. juuli 2013

Rasked otsused

Pärast Võidupüha Maratoni sai mõned päevad puhatud, täpsemalt 3 päeva ei teinud üldse sporti. Siis otsustasin esimesele jooksule minna.
Suuri plaane polnud, kuna polnud teada, mida Võidupüha maratonil valutama hakanud põlv teha võib. Üllatus oli suur kui terve jooksu ajal ei andnud põlv kordagi ennast tunda. Jooks ise oli selline lühike - 53 minutit.
Järgmiseks päevaks oli planeeritud tsipa pikem ja intensiivsem trenn. Alustasin plaani järgi aga kuna tundsin, et reielihased veel maratonist kanged, siis ei hakanud hambad ristis plaanist kinni pidama. Lippasin planeeritud aja maha aga mitte nii intensiivselt kui algselt mõeldud. Kokku sai lipatud 1:08 ja jällegi põlv ei andnud ennast tunda.

Löök tuli reedel, mil oli kavas lühike jooksuke aga pärast paari kilomeetri läbimist hakkas põlv valutama. Jäin mõnel korral seisma, masseerisin lihaseid kuna tundus, et pikkagi pinges lihased (reis ja säär) sikutavad põlve sidemeid ja sellest ka valu.
Kuna oli vaja jõuda punktist A punkti B  siis polnud võimalust ka lihtsalt seisma jääda ja trenn lõpetada. Samas avastasin, et vähe suurema tempoga ja valutava jala põlve kõrgemale tõstes tekkis piisav venitus lihastes, mis andis võimaluse jooks kerge valu taustal lõpuni teha.

Igatahes otsustasin pärast jooksu raske südamega, et Rõuge maratonile jääb minemata. Noh algselt küll tinglikult aga eile rattaga sõitmas käies tuikas põlv vaatamata sellele, et otsest põrutust jalg ei saanud. Nii otsustasingi, et ei hakka ennast Rõuges lõhkuma.
Kahju on sellest, kuna tegemist oleks kindlasti ägeda jooksuga - korraldus on kindlasti väga heal tasemel, rada väljakutsuv, seltskond sõbralik jne-jne.
Loodetavasti saab sellest jooksust uus traditsiooniline jooks ja seega õnnestub järgmistel aastatel seal osaleda.

Nüüd siis tuleb see nädal veel kergemalt võtta ja järgmisest nädalast saab alguse raskem treeningperiood. Tartu Rattamaraton vaja läbida tip-top kohaga ja niisama lihtsalt ma alla ei anna.

Ahjaa, kas keegi veel võiks oma tõlgenduse anda järgnevale lausele: Base with four 25 min. efforts. (12 min. tempo, 3 min. Max. Base for 10 minutes. Repeat four times.)
Base, Tempo ja Max = liikumispulss. Kogu trenni pikkus peaks olema 3 tundi.
Ma saan aru, et Base tasemel tuleb trenn läbida, mille sees on 4 25 minutilist lõiku, mis algavad 12 min tempo pulsiga, seejärel 3 minutit Max pulsil aga siis ? 10 minutit base pulsil jälle, millele järgneb veelkord üldine Base pulsil liikumine? Või peaks need 4 25 minutilist lõiku järjest ära tegema?

1 kommentaar:

  1. Tundub samuti 3-tunnine Base tsoonis (?) üritus, mille sees neli 25-minutilist pingutust ühte jutti (12min tsoonis "tempo", selle otsa 3min tsoonis Max ja taastumiseks 10min tsoonis Base). Jutti tegemist kinnitab "repeat four times" ja fakt, et taastumine on 25min sisse arvestatud. Vastasel juhul oleks lihtsalt 4x12min+3min pingutust mainitud.

    VastaKustuta