esmaspäev, 21. november 2011

Koduperenaisest sportlaseks??

Uus mänguasi, st pulsikell, suudab muuhulgas siis ka tervisetesti teha mõõta teiste andmete juures ka Vo2max-i (maksimaalne hapniku tarbimise võime, mõõdetuna ml/kg/min).
Algselt oli plaanis valida mõõtmiseks mõni hommik, kus eelmisel päeval pole rasket treeningut olnud, et saaks ikka normaalse tulemi aga lõpuks loobusin ideest või siis õigem oleks öelda, andsin järgi ahvatlusele ja tegin testi reede õhtul ära.

Tulemus üllatas mind ennastki, nimelt mõõtis mänguasi tulemiks 60 ml/kg/min, 12.10.2010 oli laboris tehtud mõõtmise tulemusena sama mõiste näitaja 32 ml/kg/min. Kui viimase kohta öeldi, et see on koduperenaisele omane, siis nüüd mõõdetud number juba kaldub pigem sportlase numbrite poole.

Natukene olen uurinud, et kui kindel võib mänguasja võimetele olla ja üllatus on see, et isegi võib. Eks kindlasti on tulemi paranemisel omajagu kaalu vähenemisel (kahe testi vaheline kaalu erinevus 8/9 kg), kuid muus osas ei teagi nüüd, kas tõesti on need rahulikud kulgemised nii lühikese ajaga nii suurt arengut tekitanud?

Lisaks eelnevale mõõtis kell ka uue max pulsi. Kui varem oli see 183 (aasta taguses testis määratud), siis nüüd näitas kell 193 SLS. Arvestades võimet hoida paar tundi pulssi 190 löögi lähedal, siis iseenesest see ei üllata aga tekib küsimus ikkagi ühe või teise testi tõesuses.
Kui nüüd max pulss tõesti tõusnud on, siis millest? Kas see üldse võimalik on? :)

Igatahes on küsimusi rohkem kui vastuseid. Samas vastused saaks kenasti kätte kui laborisse tervisetesti tegema minna. Selle ajani jätkan treenimist aasta taguse max pulsi põhjal arvutatud pulsivahemikes. Pigem teen arengu mõttes ebaefektiivset trenni, kui asun 10 lööki kõrgemal tasemel treenima ja südame üle koorman - Tartu Neliküritust veel plaanis võita pole, mistõttu võib lubada endale "asjatut" treenimist :)

2 kommentaari:

  1. See kella mõõtmine - minul näiteks oli mõni aasta tagasi nii laboris kui kella näit täpselt sama, kuskil 66kandis tol ajal. Samas oleneb palju, oma sisestatud andmetest - väga palju mõjutab tulemust, mis sa paned oma aktiivsuseks, nagu paned madalama taseme, tuleb ka tulemus väiksem kõvasti. Kaal mõjutab aga selle 8kg arvel võiks arvata kasvuks 5-6ühikut.
    ja maximaalne pulss ei ole ju kasvanud, kui ise ütled, et suudad paar tundi pingutada 190ga ja laboris näitas 183 :D pigem on see labritulemus kaheldav, ilmselt ei pingutanud sa seal lõpuni, maximaalselt. laboris mõõdetud tulemused ei kehti ka tavaolukorras väga palju - testi tuleks teha staadionil reaalsetes tingimustes, siis saab ka täpsema tulemuse.
    vo2max tulemuse muutumiseks pakutakse tavaliselt, et treeninguga on max võimalus seda suurendada 10-20%, mitte enam, nii et see 100% näidu tõus on enam kui kahtlane :D Samas näit 60 on superhea ju! endal oli sama näitaja eelmine nädal 69.
    Ma praegu hetkel ei viitsi küll otsida selle vo2max näidule vastavaid tabeleid, mis ajaga peaks jooksma 10km või maratoni aga ütleme nii, et ma peaksin selle järgi kõiki jooksumaid peaaegu kordades kiiremalt läbi :D huvitav, kas luuser ja ei viitsi pingutada? :D:P
    aga jah, 60 on sul vägagi hea tulemus - Elite tasemel vist?

    VastaKustuta
  2. Vaatasin labori pabereid ja kummaline, et ühel paberil oli max pulss 190 aga aruandesse läks 183 :) - appi ma olen liiga madalal pulsil treeninud :)

    Aga 60 on hea jah :), eliit vist tõesti :)
    Ise ka ei soovi väga teada, kui kiire ma siis peaksin olema :)

    VastaKustuta