pühapäev, 6. mai 2012

Nädal Tartu jooksumaratonini

Nii täpselt nädala pärast on Tartu jooksumaraton joostud ja loodetavasti olen juba ka kodus mõnulemas. Nädal veel minna, kus teatavasti enam midagi parandada ei saa. Küll aga saab seisu väga halvaks muuta :).

Pärast Viljandi järvejooksu tegin järgmisel päeval 40 minutit kerget sörki.
Plaan oli hoida pulssi vahemikus 131 - 138. Lõpuks tuli siis välja nii, et keskmine pulss 132, läbitud sai napp 5,2 km ehk kiirus tuli 7:42 min/km. Jalgades polnudki seda Viljandi jooksu tunda aga ju organismis endas oli ta veel peidus.

Seejärel kaks puhkepäeva, sh neljapäeval käisin spordiklubis Sparta kuulamas Kristjan Port'i loengut Töö ja sport. Täitsa huvitav loeng oli. Tuli välja, et jooksmine on inimesele kõige loomulikum liikumisviis, suusatamine, rattasõit jne, need on kunstlikud. Noh ja muidugi oluliseim sõnum oli see, et pärast pikka tööpäeva pole trenni tegemine, eriti just raske trenni tegemine hea. Keha on tööst niigi šokis ja raske, intensiivne trenn suurendab seda veelgi. See jutt siis kõik südame seisukohast lähtuvalt aga eks kuid organism üldiselt väsinud ja koormatud, siis tulevad muud hädad külge jne.
Mingi kerge sörk või nii pole muidugi halb aga samas trenni pikkusega peab piiri pidama.

Eile, ehk laupäeval, oli kavas kerge 45 minutit sörki, pulsiga 131 -138. Pärast seda tegin staadioni peal 10 korda umbes 60 m max kiirusega kiirendusi, ülejäänud staadioni ring, umbes 190 meetrit sai väga rahulikult sörgitud. Kogu trenni pikkus tuli 1 tund, läbitud sai 8,3 km-i, pulss 137/172, kiirus 7:14 min/km.
Kiirendused tegin vastutuult, et oleks ikka raskem :). Kiirused jäid umbes 7,5 sek - 8,5 seki vahele. Head lühikesed sutsakad. Enesetundel polnd ka viga.

Täna, ehk pühapäeval, oli plaanis viimane vähe raskem trenn enne Tartu jooksu. Alustasin 10 minutit rahulikus tempos sörkimisega, pulsiga vahemikus 131 - 138, seejärel 20 km-i kiirusega 5:00 - 5:20 min/km ja lõppu veel 10 minutit 131 - 138 pulsiga.
20 km-ise otsa jagasin piltlikult neljaks, iga 5 km-i järel tegin nö toitlustuspunkti - väike jook, paar ampsu energiabatooni.
Esimene 5 km-i oli selgelt kõige raskem, ei saanud kuidagi jalgu korralikult liikuma. Edasi läks juba lihtsaks. Kilomeetri ajad olid mõned alla 5 min/km ja mõned üle. Kokku kulus 20 km-i läbimiseks 1:41:46, keskmine kiirus oli 11,8 km/h, see peaks siis natukene üle 5 min/km olema, pulss oli 166/175.
Põhimõtteliselt oli kiirus peaaegu sarnane nagu aasta tagasi Tartu jooksul, seega võib täitsa rahule jääda tulemiga. Eks praegune rada oli kindlasti kergem aga noh üks on võistlus ja teine treening.
Kogu trenniaeg 2:02, läbitud distants 22,5 km, kiirus 5:25 min/km, pulss 161/175.

Järgmine nädal siis kavas eelkõige taastuda, võtta rahulikult, puhata. Eks näis, kuidas see kõik õnnestub :).

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar