kolmapäev, 13. oktoober 2010

Korras südamega aktiivne koduperenaine

Eile siis käisin ja lasin tervist uurida. Korra olen varem ka lasknud seda teha, umbes 5 või 6 aastat tagasi naene kinkis võimaluse aga kahjuks ei mäleta enam tulemusi.

Seekord toimus asi Tallinna Ülikoolis (eelmine kord spordiklubis) ja päris huvitav oli :)

Üldisem info - liiga paks - noh ametlik mõiste on ülekaal aga see tundub selline ilustamine olema :). Pikkust saadi 175 cm (enda teada olin 176 cm :)), kaalu 82,6 kg (paberitesse ümmardati 83 kg peale). Kokku andis see kehamassi indeksiks (BMI) 27,1 ja rasva %-ks 23,2.
BMI normaalne on 18,5 - 24,9, ülekaal on 25,0 - 29,9. Samas nagu emeriitprofessor Tiiu Olm märkis BMI-d eraldi ei tasu väga vaadata, kuna lihastel ja luudel on oluliselt kõrgem erikaal kui rasval ehk viimane annab keha kaalule vähem juurde kui lihased või luud.
Aga koos BMI-ga tuleb vaadata rasva protsenti ja see võiks olla alla 20% ehk siis rasva on 3,2% liiga palju. Kui selline lihtne matemaatiline tehe teha siis umbes 2,5 kg rasva on liigselt hetkel kehas.

Edasi mõõdeti vererõhku (125/75) ja asuti südant kontrollima.
Südame kontroll andis tulemiks, et tegemist on laisa inimese südamega :) (oh üllatust) või siis on kunagi jõusaali treeningutega üle pingutatud. Viimast olen küll natukene teinud aga ülepingutamiseks ei saa seda küll minu hinnangul nimetada. Igatahes ütles emeriitprofessor, et süda on natukene liiga horisontaalis, pole hullu aga noh oleks parem kui asi nii ei oleks.
Südame löögi tsüklid ei olnud 100% ühesugused, tark aparaat ütles esialgseks diagnoosiks kerge arütmia (vist nii kõlas asi eesti keeli, välismaa keeli oli Sinus arrhythmia). Samas emeriitprofessor ütles, et see isegi hea. See näitab, et süda ei tööta tuimalt masinlikult vaid suudab ennast muuta / korrigeerida vastavalt vajadustele ja olukordadele. Isegi ütles, et see omane sportlastele (vist meelitas mind).
Mingi asi oli veel hea aga ei ole enam meeles mis mõisteid kasutati :), aga puudutas vist südame toitumist või midagi sellist, et hea kõrge sakk ja seega infarkti ohtu pole ollagi.

EKG lõppedes mõõdeti ka pulssi, tehti seda nii lamades kui püsti seistes. Kirja läks pulss numriga 68, mille kohta öeldi, et võiks olla madalam. Noh eks siin võib numbrit mõjutada mitmed asjaolud, nt hommikune kohvi ja kerge ärevus jne.
Püsti ja lamavas asendi pulsi vahe oli 8 lööki. Kui see number suurem kui 15-20 siis on tegemist kas ületreenitusega või stressi seisundiga. Tundub, et kumbagi pole, võib rohkem trenni teha ja stressata ka :)

Kolesterooli mõõdeti ka, saadi 4,55, alla 5,0 pidi hea olema. Seega hea :)

Määrati ära ka riskiaste (südameveresoonkonna ohtliku sündmuse riskiaste - selline siis ametlik selgitus), skaala 0-100, tulemus 27. Skaalal 0 tähendab väga väike, 50 väärib tähelepanu ja 100 kõrge.
Selle numbri kohta ütles emeriitprofessor, et ma ei vääri tähelepanugi :)

Edasi istusin ratta selga, näkku pisteti mask, mis pidi mu hingamise nö kinni püüdma. Ümber keha topiti kaks pulsivöö sarnast vööd. Üks oli kindlalt Polari pulsivöö aga teisest ei saanudki aru.
Hakkasin aga väntama, raskusastet muudeti wattides, alustuseks 50W ja iga 3 minuti järel tõsteti 25W-d numbrit. Väntama pidin sagedusega umbes 70-80 korda minutis. Olgu märgitud, et suuremal raskusel on lihtsam vändata kusagil 85 pöörde juures minutis. Siis ei ole vaja nii palju jõudu rakendada ja jalad liiguvad pigem inertsist.
Väntamine kokku kestis 26 min ja 42 sekundit, sealhulgas ka pärastine nö lõdvestus väntamine paar minutit. Kokku jõudsin 250W juurde.
Tulemused aga olid natukene üllatavad, tegelikult küll ainult VO2max ja seda mitte ainult minu vaid ka emeriitprofessori jaoks, mistõttu pakuti võimalust paari nädala pärast tulla uuesti tasuta väntama.
Nimelt näitas VO2max tulemiks 32 ml/kg/min, mis pidavat olema aktiivse koduperenaise skaala alumises otsas. Kuna pulss olla liikunud normaalselt ja muud näitajad olid kõik normaalsed, siis nad kahtlustasid, et ju õhk pääses maskist kusagilt välja ja kõik ei läinud aparaadi sisse. Emeriitprofessor ütles, nähes seda numbrid, et vaadates mind ta lihtsalt ei usu, et see number on õige.
Saatsin veel eile õhtul paar täiendavat küsimust sinna, et teada saada, kas võimalik nina kinnisus või nohu võib ka mõjutada tulemit. Eks vaatab, mis nad vastavad aga eks selle numbri nii madal olek üllatav oli. Igatahes ütlesin, et kui järgmine kord tulen, siis ajan habeme ära, et mask korralikult näonaha külge kinnituks :).

Max pulss pandi paika ja see on 183, Anaeroobne lävi on 168. Sellised enam vähem norm numbrid.

Kokkuvõttes, kui jätta välja VO2max tulem, siis võrreldes teiste sarnases vanuses ja soost spordihakatistega olen täitsa ok seisus. Keskmisega võrreldes tuleks siis rasva vähemaks saada kehast. Muus osas nagu polegi midagi parendada otseselt vaja - noh kui võrrelda ennast keskmisega.

Kaasa antud paberitest üks edevamaid oli aga kindlasti ka treeningplaan järgmiseks 31 päevaks. Plaan on koostatud minu pulsi alusel ja sisaldab siis näpunäiteid igas kui palju peaks igas pulsi tsoonis treenima ja kui pikalt järgneva kuu jooksul.
Hea on näha, et minu praegused treeningud jäävad enam vähem paika pandud tsoonidesse, küll aga väärib tähelepanu, et trenni peaks tegema oluliselt tihedamalt :). Selle uudise üle rõõmustab eelkõige naene :)

Kokkuvõtvalt ootab mida nad veel selel VO2max-i osas räägivad, eks peab vast ikka uuesti minema. Kui mitte nüüd kohe siis umbes poole aasta pärast küll (samas kui tasuta saab, siis väntaks või kaks korda veel :)).

5 kommentaari:

  1. palju siuke test maksab lihtinimesele?

    VastaKustuta
  2. Ei saa kirjutada, naene loeb :)

    Aga muidu miljoneid :) +/- mõned kroonid.
    Kokku tuleb 1080.- koos käibega.

    VastaKustuta
  3. naine luges! :D

    tervisekontrollile minevat summat ei peaks kuluna võtma, pigem investeering.

    VastaKustuta
  4. No eks kõik summad, mis sportimise peale lähevad on investeering :)

    VastaKustuta
  5. äkää :D

    kusjuures, selle naiste ratturiseelikuga tuleks mul raudselt parem aeg! :D

    VastaKustuta