neljapäev, 12. aprill 2012

23 aastane nooruk

Täna õnnestus teha väike test - organismidiagnostika
Selle raames mõõdeti rasvaprotsenti (nii üldine mass, kui ka käed, jalad, torso eraldi). Samuti toodi välja rasva mass, lihasmass (viimase osas jällegi käed, jalad ja torso eraldi). Täiendavalt toodi välja siseorganeid ümbritseva rasva tase (nn vistseraalne rasv), mineraalide mass, veeprotsent, füüsise tüüp, kehamssiindeks ja bioloogiline vanus. Samuti lasin mõõta veresuhkrut.

Miks ma seda tegin?
Lühidalt - tahtsin :); huvi.
Pikemalt - tööandja tähtsustab järjest enam töötajate tervist ja nn tervise kuu programmi raames õnnestus käia ja test teha, et saada ülevaade oma organismi seisust.

Testist
Kõige raskem osa testist oli, et enne testi pidi olema 3 tundi söömata-joomata. Kahjuks polnud võimalik söömisega tegeleda ka sellele eelnevalt, ehk siis paus venis pea 5 tunniseks. Aga noh, elasin üle ja natukene näksisin ikka :).
Edasine oli juba lihtne - kõikse pealt esmased andmed kirja - pikkus, füüsiline koormus, vanus. Siis kingad-sokid jalast, metallesemed (püksirihm, mündid) küljest ära ja kaalule.
Kasutatakse spetsiaalset kaalu - hoiad 20 sekundid andureid käes, kerge elektriimpulss lastakse läbi keha ja edasine on juba andmete kokku lugemine.

Tulemus
Pean tunnistama, et olin  tulemuse osas üllatunud - kõik võrreldavad numbrid olid normi piirides.

Biloogiline vanus - kui passi järgi peaks vanus olema 32, siis tegelikult alles poisike - 23 (ilus numbrite mäng). Vahe 9 aastat, mis väga tips-tops
Vee osakaal - selles näitajas ootasin enim normi alla käivat tulemit või siis normi alumisest äärest tulemit. Tegelikult oli aga number 59,7% (norm 50- 65%), mis asetseb suhteliselt skaala keskel.
Siseorganeid ümbritseva rasva tase - tulemiks 5, normaalne vahemik on 1-12, vanemaks saades pidi see number järjest suurenema.
Rasv - minu vanuses (passist pärit number :)), normaalne vahemik 12-22%, kaal andis tulemiks 16,3%. Jällegi väga normaalne tulem. Samas võiks ju see number olla vähe parem - nii umbes 13% juures (rohkem trenni ja vähem "jama" suust sisse ja tulem tuleb).
Rasva osas toodi eraldi välja ka jalad-käed-torso rasvasisaldus ja siit nähtub, et jalgadel on see tase 10,4 ja 11,4 % (parem-vasak), kätel 18,6 ja 20,2% (ülletavalt suur vahe) ning torsol 19%. Ehk siis siit võib järeldada, et va kõhukesel on seda pekikest täitsa muhedalt, samas jalad on lihastega hõivatud :)
Kokku on kehas rasva 12,7 kg. Rasva protsendi viimisel 13% juurde, tähendaks keha kaalu langust umbes 2,5 kg võrra, seda siis juhul kui kaalulangetamisega lihasmassi ei kaota.
Lihasmass - liha ja vett kokku kaaluti 62,1 kg.
Jalad võtavad enda alla vastavalt 11,4 ja 10,9 kg (parem-vasak), käed 3,4 ja 3,3 kg ning torso 33,1 kg.
Käed on ikka jube väiksed :)
Füüsise tüüp ehk lihaste-rasva suhe pidi olema standartne.
Veresuhkur - täiendavalt tehtud veresuhkur analüüs andis tulemiks 4,4, norm on 3,5 - 5,5 ehk jälle täpselt keskel ja normi piires.

Kokkuvõtlikult
Mul tundus, et testi läbiviija oli ka natukene hämmingus, et polegi nagu kusagilt, midagi nokkida. Vaatas andmetele peale ja ütles, et noh rasvaprotsenti võiks ju üritada langetada :). Samas möönis, et hetke number ka täitsa normaalne.
Kästi jätkata nii nagu olen jätkanud ja leppisime kokku, et aasta pärast võiks jälle testida ja võrrelda tulemeid.

Omalt poolt lisaks, et selline huvitav test, mis annab lihtsalt mõningaid ideid/mõtteid või ka lihtsalt ülevaate, kas kõik on ikka hästi.
Hea, lihtne ja mugav test, ka hind pole kallis.
Kel vähegi viitsimist võiks korra käia ja testida ennast.

3 kommentaari:

  1. kus tegid ja mis maksis? läheks paksuga võrdlema kumma rasvaprotsent suurem on :)

    VastaKustuta
  2. Ma käisin tööl, st koht tuli meie juurde aga muidu see koht: http://www.organismidiagnostika.ee/

    PS! Ei soovita nii julgelt paksuga võrdlema lennata, kuna naistel on see protsent nagunii kõrgem :)

    VastaKustuta
  3. no on jah naistel kõrgem, aga 60 kg on kaaluvahe kah ju. Ta kujutab ette, et ta kaal koosneb ainult lihastest noh.

    VastaKustuta