pühapäev, 22. mai 2011

Mõtteid

Nagu plaan ette nägi vedasin ennast ka täna 3 tunnisele rattasõidule. Läksin pool tunnikest hiljem kui eile ja ilm oli kohe soem. Mõnus :).
Sõites tuli meelde ühe tundmatuks jääda sooviva sportiva ajakirjaniku viimane postitus, kus ta arutles teema üle, millele mõtled trenni tehes. Sellest kirjutisest tingitult hakkasin siis mõtlema, et millele ma mõtlen :).
Meelde tuli eile Postimehest loetud artikkel pealkirjaga "Rumal sportija lõpetab südame rütmihäiretega". Kindlasti soovitan kõigil sportimisega tegelejatel lugeda samas aga võiks öelda, et see on isegi kohustuslik kirjandus kõigile, eriti neile, kes arvavad targad ja/või vaimukad olema sportimise teemal. Ise avastasin artiklit lugedes ja selle mõeldes, et olen suutnud artiklis toodud soovitusi järgida. Eks see võib teinegi kord tekitada küsimusi, miks nii või naa jne.
Aga mida artiklist ei leidnud ja mida eriti pole üldse silma jäänud (ok, erand on üks raamat, mida sai mingi aeg tagasi loetud), on see, et trennitegemise kõrval võiks juhtida eelkõige algajaid "treenima" ka oma hingamist. Meenuvad talvised sisetreeningud, kus treener korduvalt ütles, et ei kuula hingamist. Enne polegi sellele väga mõelnud aga tänase 3 tunni jooksul mõtlesin, et krt tal oli õigus. Tõesti oli vaikne ja see teeb ka trenni raskemaks.
Vaatasin täna enda pealt, kui hingad nö tavaliselt ehk pinnapealselt, siis on pulss oluliselt kõrgem - nii 7-10 lööki - kui rahulikult sügavalt hingates. Põhjus ju väga lihtne - kopsudesse tuleva õhu maht on nii väike, et kohe on uut laksu peale vaja. Seega peab organism oluliselt rohkem tööd tegema. Samas tuleb tunnistada, et ikka päris raske on pidevalt selliselt hingata.
Samuti hakkasin mõtlema, et kas siin mitte suitsumeestel eeliseid pole? On ju nemad harjunud suitsu suurte sügavate hingetõmmetega sisse tõmbama.

Aga egas see 3 tundi nii pikk aeg ka ole, et palju rohkem jõuaks mõelda :), nii et läbitud sai täpselt sama ring, mis eile, aega kulus 3:00:01 ehk tsipa kauem kui eile, keskmine kiirus oli 24,5 km/h, keskmine pulss 136 SLS. Olud nagu ütlesin olid soemad aga tsipa tuulisemad, eriti keeruliseks tegi sõidu asjaolu, et tuul puhus täpselt sellise nurgaalt, et pidevalt oli küljelt või vastu :).

Tänase trenniga siis suured trennid tehtud. Järgmisel nädalal kavas mõned väiksemad trennid aga eelkõige puhata ja valmistuda Rattaralliks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar